SEO uzmanı, web sitelerini Google ve Bing gibi arama motorları için düzenleyerek optimize eder ve arama sonuçlarında daha yüksek sıralarda yer almasını sağlar.
SEO uzmanı, web sitelerinin kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve SERP’lerde (arama motoru sonuç sayfaları) ilgili arama terimlerinde üst sıralara yükseltmek için çalışmalar yapar. Bu çalışmalar da web sitesinin organik trafiğini, potansiyel müşteri hacmini ve marka bilinirliğini arttırır. Aslında SEO uzmanları diğer dijital pazarlama uzmanlarından pek de farklı değildir, nihayetinde hizmet sunduğu firmaların satışlarını arttırarak büyümelerine yardımcı olur.
SEO uzmanları rakip analizi yaparak ve Google Analytics gibi araçları kullanarak, çalışma yaptıkları web sitelerinin arama motorlarındaki görünürlüğünü arttırabilir. Bu nedenle SEO, işletmeler için ciddi yararlar sağlayabilir.
SEO Uzmanlarının Görev ve Sorumlulukları
SEO uzmanının sorumlulukları, bir reklam ajansında veya herhangi bir firmada çalışıyor olup olmamasına veya freelancer olarak hizmet veriyor olup olmamasına göre değişiklik göstermektedir. Ancak çoğu SEO uzmanı iş ilanı genellikle aşağıdaki maddeleri içerir:
- Şirketin web sitesinin arama motoru sonuçlarındaki sıralamalarını arttıracak optimizasyon stratejileri geliştirme
- Reklam kampanyaları yürütülürken, SEO uzmanı deneyler ile verileri toplayıp analiz edecek, maksimum yatırım getirisini elde etmek için trendleri ve içgörüleri belirleyecektir
- SEO kampanyalarının giderlerini yönetme, aylık maliyetleri tahmin etme ve planlama
- Yazılım ekibi ile yakın iş birliği yaparak, web sitesinde optimizasyon çalışmalarının doğru bir şekilde takip edilmesini sağlama
- İçerik oluşturma ve içerik pazarlamasında çalışmaların etkisini arttırmak için içerik ekipleri ve pazarlama departmanı ile çalışma
- Arama motoru pazarlaması için sayfa optimizasyonundan sorumlu olma
- Web sitesinde ve pazarlama materyallerinde kullanılacak yeni ve ilgili arama terimleri için sürekli anahtar kelime araştırması ve içerik planlaması yapma
- Verileri kullanarak mantıklı deneyler yapma
- Link inşası stratejileri oluşturma ve uygulama
- Hedef anahtar kelimeler için sıralamaları iyileştirmek amacıyla web sitesi mimarisi, içerikler, linkler ve diğer faktörler üzerinde çalışmalar yapma
- Pazarlama kampanyalarındaki performansları gösteren ölçülebilir hedefler belirleme
- Google Analytics ve Semrush gibi araçlarla günlük performans göstergelerini takip ederek SEO stratejisinin performansını anlama ve iyileştirme
- SEO stratejisini yönetmek için pazarlama departmanındaki diğer çalışanlarla iş birliği yapma
- Web sitesi arama sonuçlarını iyileştirmek için, blog içerikleri, meta başlıklar ve açıklamalar dahil olmak üzere yüksek kaliteli içerikler oluşturma ve mevcut içerikleri geliştirme
Nasıl SEO Uzmanı Olunur?
Birçok SEO uzmanı, kariyerlerine farklı bir alanda başlar ve teknik becerilerini geliştirerek dijital pazarlama alanına geçiş yaparlar. SEO ile doğrudan ilişkili üniversite bölümleri bulunmamaktadır. Ancak SEO uzmanı ile ilgili iş ilanlarında genellikle işletme veya pazarlama alanında lisans derecesi talep edilebilir. Bazı SEO uzmanları da dijital pazarlama stratejilerini uygulayabilmek ve web sitesinin trafiğini arttırmak için gerekli özel becerilere sahip olduklarını işverenlere göstermek amacıyla sertifika programlarına katılır.
SEO konusunda kendinizi geliştirmek istiyorsanız sizin için hazırladığımız kılavuzları inceleyebilirsiniz:
- SEO Nedir? Nasıl Yapılır?
- Backlink Nedir? Etkili Link İnşası Stratejileri
- SEO Uyumlu ve Kazançlı Web Sitesi Nasıl Kurulur?
- En İyi Ücretli ve Ücretsiz SEO Araçları
- Semantik SEO Nedir? Neden Önemlidir?
- Entity SEO Nedir? Nasıl Yapılır? Temel Prensipler
- Rakip Sitelerin SEO Çalışmaları Nasıl Analiz Edilir?
- SEO ve CRO Uyumlu İçerik (Makale) Nasıl Yazılır?
Başarılı SEO Uzmanlarının Nitelikleri
SEO uzmanlarının dijital pazarlama dünyasında başarılı olmak için sahip olması gereken nitelikler aşağıdaki gibidir:
SEO’nun Temellerini İyi Anlama
Arama motoru optimizasyonunun üç katmanı vardır ve becerikli SEO uzmanı, pazarlama stratejisi geliştirirken bu üçünü de göz önünde bulundurmalıdır:
- Teknik SEO – web sitesinin arka plan yapısını ve temelini iyileştirmeye yönelik stratejileri içerir.
- Site içi SEO – arama motorlarının web sitenizdeki içeriklerin konularını anlaması için ve sitenizin kullanıcı deneyimini iyileştirmek için uygulanan çalışmaları içerir.
- Site dışı SEO – çeşitli link inşası stratejileri ile web sayfalarınızın gücünü arttırmak için uygulanan çalışmalardır.
Pazarlama Konusunda İyi Olma
SEO’nun teknik yönleri işin önemli bir parçasıdır ve web sitenizin arama sonuçlarında yükselmesine engel olabilecek sorunları anlamak oldukça önemlidir. Ancak unutmayın, SEO, dijital pazarlama kanallarından sadece biridir. Dijital pazarlamanın diğer alanlarında da bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Sitedeki içerikleri ve sayfaları arama motorları için optimize ederken kullanıcıları da göz ardı etmemelisiniz.
Stratejik Düşünme Kabiliyeti
Web siteniz, işletmenizin 7/24 çalışan satış elemanı gibidir. SEO uzmanı olarak, arama motoru sıralamalarına, trafiği arttırmaya, marka bilinirliğini oluşturmaya ve dönüşümlere odaklanmalısınız. Başarılı SEO uzmanı çalışmalar yaparken işletmenin daha büyük hedeflerini de göz önünde bulundurur.
İletişim Becerilerine Sahip Olma
Başarılı SEO uzmanı, firmanın yazılım, analiz, müşteri hizmetleri, satış ve pazarlama departmanları ile çalışır. Ne de olsa web sitesinde bir düzenleme yapmanın SEO için neden önemli olduğunu, ve daha fazla trafik ve dönüşümle sonuçlanabileceğini açıklamak her zaman kolay değildir. İletişim becerileriniz de burada devreye giriyor.
SEO uzmanları, belirli değişikliklerin neden gerekli olduğunu, ve bunların siteye ve şirketin kazancına nasıl olumlu etki edeceğini ikna edici bir şekilde nasıl açıklayacaklarını bilmelidir.
Azimli Olma
Google, arama ile ilgili algoritmalarını sürekli olarak günceller. Arama motoru algoritmalarının bu kadar sık değişmesi, bakış açınıza bağlı olarak sizin için sinir bozucu veya heyecan verici olabilir. Ancak azimli bir SEO uzmanı için bu pek de ciddi bir sorun değildir. SEO alanında başarılı olmak için azimli ve öğrenmeye istekli olmanız gerekiyor. Becerikli SEO uzmanları sürekli kendilerini geliştirir.