Entity SEO Nedir? Nasıl Yapılır? Temel Prensipler

Entity SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

Son zamanlarda web sitesinin organik trafiğini arttırmak oldukça zorlaştı. Bunun sebebi, popüler arama motorlarının siteleri tarayarak içerikleri değerlendirme yöntemleri neredeyse tamamen değişmesidir. Yani geleneksel SEO çalışmaları yaparak web sitenizin trafiğini arttırmanız çok zor. Bu nedenle sitemizde semantik SEO ile ilgili elimizden geldiğince fazla sayıda kılavuzlar yayınlamayı planlıyoruz, bu içeriklerden anında haberdar olmak için en altta yer alan formu doldurarak abone olabilirsiniz.

Günümüzde, web sitenizin SERP’lerdeki (arama motoru sonuç sayfaları) sıralamalarını iyileştirmek ve ilgili arama terimlerinde de yükseltmek için semantik SEO çalışmaları yapabilirsiniz. Semantik SEO’yu öğrenmek için öncelikle “varlık” (entity) kavramını iyice anlamalısınız.

Semantik SEO’da “Varlık” (Entity) Nedir?

Google, varlık veya entity terimini “tekil, benzersiz, iyi tanımlanmış ve ayırt edilebilir bir şey veya kavram” olarak tanımlar. Diğer bir deyişle, semantik SEO’da “varlık”, kullanıcının arama sorgusunu hedefleyen bir nesne veya kavramı ifade eder. Bu, bir kişi, belirli bir yer (ülke, şehir, mekan), fikir veya kullanıcıların aradığı herhangi bir şey olabilir. Fiziksel nesneler de olabilir (örneğin, bir araba) veya soyut kavramlar da olabilir (örneğin, kitap türü).

Semantik SEO çalışmalarında anahtar kelimelere değil, varlıklara odaklanmak gerekir. Her anahtar kelime varlık değildir. Örneğin, “meditasyon nasıl yapılır” arama terimi birçok insanın arama motorlarında arattığı anahtar kelimedir. Ancak bu arama teriminde entity “meditasyon” kelimesidir.

Google ve Bing gibi arama motorları kullanıcıların sorgularındaki entity’leri tanımlamak için çeşitli teknikler kullanır ve ilgili sonuçları sunar. Bu teknikler doğal dil işleme (NLP), makine öğrenimi ve anlamsal analiz içerebilir. Amaç, kullanıcının arama niyetini anlamak ve en alakalı bilgileri sunmaktır. Örneğin, kullanıcı Google’da “donnie brasco filminde benjamin ruggiero rolünü kim oynadı” diye arattığında, sonuç sayfası hemen “Al Pacino” ile ilgili bilgi paneli sunar.

Entity SEO Nedir?

Entity SEO veya varlık tabanlı SEO, içeriği sadece anahtar kelimeler yerine entity’lere göre de optimize etmeye yönelik bir yaklaşımdır. Entity tabanlı SEO çalışmalarında varlıklar konuya göre diğer ilgili varlıklarla ilişkilendirilir. Bu ilişkilendirme genellikle varlıkların konuyla alakalı özellikleri (attribute’ler) üzerinden yapılır.

Entity SEO’nun Temel İlkeleri

  • Entity Algılama: Günümüzde arama motorları içeriklerdeki entity’leri anlamak ve kategorize etmek için gelişmiş doğal dil işleme (NLP) teknolojilerini kullanıyor. Sadece anahtar kelimelere bakmak yerine, içeriğin konusunu içerikte yer alan entity’leri algılayarak anlıyor.
  • Semantik Arama: Arama motorları, terimlerden ziyade terimlerin anlamlarına (semantik) daha fazla odaklanır. Bu nedenle, içeriğin anahtar kelime sıklığı gibi geleneksel faktörler yerine, kullanıcının arama niyetine göre oluşturulması önemlidir.
  • Bilgi Grafikleri: Arama motorları, entity’ler arasındaki ilişkileri haritalayan büyük bilgi grafikleri oluşturur. İçeriğiniz algılanan entity’lerle ilişkilendirilirse, arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda yer alabilirsiniz.
  • Konuya Uygunluk: Entity tabanlı SEO’da anahtar kelime yoğunluğuna odaklanmak yerine, kullanıcı sorgularıyla daha anlamlı ve kaliteli içerikler oluşturulur. İçerikteki önemli olan faktörler derinlik, kalite ve varlıkların kullanımıdır (ilgili varlıklarla ilişkilendirilmesi vs.).
  • Sesli Arama ve Yapılandırılmış Veri Üzerindeki Etkisi: Entity SEO, bağlam ve anlam ile ilgili olduğu için, kullanıcıların konuşma tarzında sorular sorduğu sesli aramada önemli bir rol oynar. Yapılandırılmış veri (şema işaretleme gibi), arama motorlarının içeriğinizdeki entity’leri tanımasına yardımcı olur.

Entity SEO Nasıl Yapılır?

1. Entity Denetimi Gerçekleştirin

Varlık tabanlı SEO yapmanın ilk adımı, sitenizin markanızla ilişkili uygun varlıkları kapsadığından emin olmaktır.

Bu adım pek de basit değildir. Öncelikle anahtar kelimelerinizi gruplara ayırmalısınız. Her anahtar kelime grubunun bir adet sayfası olmalıdır. Temel verileri bu şekilde organize ettikten sonra sayfalarınızı ilgili entity’lere göre optimize edebilirsiniz.

2. Bilgi Grafiği Kartınızı Geliştirin

Google Bilgi Grafiği, Google’ın gerçek dünya konularıyla ilgili kullanıcı arama sorgularına hızlı ve doğru yanıtlar sağlamasına olanak tanıyan kapsamlı bir bilgi veritabanıdır. Sitenizi bilgi grafikleri için optimize etmek daha fazla görünürlük ve iyileştirilmiş kullanıcı deneyimi sağlar.

Bilgi Grafiğinizi nasıl geliştirirsiniz? İşte birkaç teknik:

Yapılandırılmış Verileri Kullanın

Yapılandırılmış veriler, sayfa hakkında bilgi sağlamak ve sayfa içeriğini sınıflandırmak için standartlaştırılmış formattır. Yapılandırılmış verileri kullanmanın en iyi yollarından biri şema işaretlemesidir. Şema işaretlemesini kullanarak, web sitenizdeki verilerin açıklamasını iyileştirebilir ve böylece arama motoru sonuçlarında daha kolay bulunabilir hale getirebilirsiniz.

Açık Veri Kaynaklarından Yararlanın

Google, güvenilir web sitelerine ve kaynaklara bağlanmak için genellikle Wikipedia, Wikidata vb. açık veri kaynaklarını kullanır. Ayrıca, Bilgi Grafiği kartının Wikipedia materyallerine doğrudan bağlantısı vardır. Bu nedenle, siz de işletmeniz için bir Wikipedia sayfası oluşturabilirsiniz.

İşletmenizi Popüler Dizinlere Ekleyin

İşletmenizin görünürlüğünü ve arama motoru sonuç sayfalarındaki varlığını iyileştirmek için Google İşletme Profili ve Crunchbase gibi dizinlerden yararlanabilirsiniz. Google İşletme Profili firmanızın adresi, hizmet seçenekleri vb. işletme varlıklarını sağlamanızı gerektirir.

3. Meta Veri Optimizasyonu

Meta veri, sayfalarınızdaki bilgileri arama motorları ve ziyaretçilerin anlayabileceği şekilde tanımlamaya yardımcı olur.

Meta etiketlerinizi ilgili varlıklarla geliştirebilirsiniz. Örneğin, sayfalarınızın meta başlıklarını, meta açıklamalarını vb. ilgili varlıklarla optimize edebilirsiniz.

Not

Sitenizin Google’daki sıralamalarını takip edin. Belirli anahtar kelimelerin sıralamalarına pek odaklanmayın, Semrush gibi araçları kullanarak sayfalarınızın genel sıralamalarını takip edebilirsiniz. Bu araçları kullanarak rakiplerinizin sitelerini de analiz edebilirsiniz. Sitenizin arama sonuçlarındaki performansını da Google Search Console hesabınızın “Performans” bölümünden takip edebilirsiniz. Gerekli verileri elde ettikten sonra entity tabanlı SEO çalışmalarınızı daha etkili bir şekilde yapabilirsiniz.

SEO E-KİTABIMIZI ÜCRETSİZ İNDİRİN

VE WEB SİTEMİZE ABONE OLUN!

İstediğiniz zaman aboneliğinizi iptal edebilirsiniz.

Yorum yapın

Ücretsiz SEO e-kitabımızdaki bilgiler ile sitenizin ziyaretçilerini
ARTTIRMAK İSTER MİSİNİZ?
SEO Enigma e-kitabımızı ücretsiz indirin
Lütfen e-posta adresinize gönderdiğimiz onay linkine tıklayarak
e-posta adresinizi onaylayın.
Kapat