Sadece birkaç yıl önce, web site sahipleri, firmalar, SEO uzmanları ve dijital pazarlamacılar arama motorlarında yükselmek için içeriklerini anahtar kelimeler için optimize ederdi. Sonuç olarak, arama motoru sonuç sayfaları veya kısaca SERP’ler, kullanıcı sorgularını yanıtlayamayan düşük kaliteli içeriklere sahip sonuçlar sunardı.
Google ve Bing gibi gelişmiş arama motorları artık olumlu kullanıcı deneyimine ve botlar yerine insanlar için oluşturulmuş içeriklere öncelik veriyor. Arama motorları, içeriğin derinliğini, anlamını ve istenen bilgileri sağlayarak kullanıcı sorularını nasıl yanıtladığını dikkate alır.
İşletmeler web dünyasının bu evrimine uyum sağlamalıdır. Arama motorları daha sofistike hale geldikçe, değişen manzaraya ayak uydurmak ve içeriğinizin hedef kitleniz için alakalı ve görünür kalmasını sağlamak için semantik SEO’yu pazarlama stratejinize dahil etmek oldukça önemlidir.
Semantik SEO Nedir?
Semantik SEO, içeriği anahtar kelime yerine konu için optimize etme işlemidir. Başka bir deyişle, bu modern SEO yöntemi, kullanıcıların arama amacını göz önünde bulundurarak kaliteli ve detaylı bilgi içeren içerik oluşturarak kullanıcıya aradığı bilgileri eksiksiz sağlamak demektir.
Örneğin, Google’da “dijital pazarlama” terimini aratırsanız, sıralamalarda yer alan sadece dijital pazarlamanın ne demek olduğunu anlatan kısa ve basit makaleler sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Çünkü bu basit bir konu değildir, en azından dijital pazarlama kanalları (SEO, Google Ads ve Facebook reklamlar, sosyal medya pazarlama vs…) hakkında detaylı bilgi almak istersiniz.
Dijital pazarlama kavramı için optimize edilmiş iyi bir içerik, arama sorgusunun arkasındaki tüm konuları kapsar. Buna karşılık, geleneksel SEO yaklaşımı, her anahtar kelime için ayrı içerik oluşturma ile ilgiliydi. Ama başarının kolayca elde edildiği o eski günler geride kaldı.
Semantik SEO Neden Önemlidir?
Semantik SEO, arama motorlarında sıralamalarınızı iyileştirmek ve organik trafiğinizi arttırmak için oldukça önemlidir.
Arama motorlarının içerikleri anlama şekli değişti. Tarihsel olarak arama motorları, bir web sayfasının konusunu ve arama sorgusuyla alaka düzeyini değerlendirmek için yalnızca anahtar kelimeleri kullanıyordu. Ancak, Google’ın 2013 yılında yaptığı algoritma değişikliklerinden itibaren, Google artık sayfanın konusunu anlamak için yalnızca anahtar kelimelere odaklanmak yerine, sayfanın genel konusuna odaklanıyor.
Bu değişiklik, Google’ın kullanıcılara daha iyi bir arama deneyimi sunmasını ve sunulan sonuçların kullanıcılara aradıkları yanıtları vermesini sağlamıştır.
Semantik SEO sayesinde arama motorları içeriğinizi daha iyi anlayabilir ve arama sorgularıyla daha doğru bir şekilde ilişkilendirebilir. Buna karşılık, sayfalarınız ilgili aramalarda daha üst sıralarda yer alabilir ve bu da daha fazla gösterime ve doğal olarak daha fazla tıklamaya sebep olabilir.
Google Algoritması ve Semantik SEO
Semantik aramada birçok teknoloji kullanılmaktadır. Bu teknolojilerden bazılarını ve Google’ın yaptığı algoritma güncellemelerinden birkaçını inceleyelim…
- Brandy (2004): Brandy güncellemesi, LSI’ı (latent semantic indexing) devreye soktu. LSI, bir kelimenin anlamını daha iyi anlamak için birlikte kullanılan kelimelerin oluşumunu belirleyen bir dizi belgeyi analiz etme yöntemidir. Bu, Google’ın kullanılan benzer kelimelere bakarak, örneğin, akarsu anlamına gelen “çay” ile normal içecek “çay” terimlerinin arasındaki farkı anlamasına yardımcı oldu.
- Bilgi Grafiği (2012): Bilgi grafiğinin tanıtımı, semantik aramada ileriye doğru büyük bir adımdı. Bilgi grafiği varlıklardan ve bunların birbirleriyle olan ilişkilerinden oluşur.
- Penguin (2012): Penguin güncellemesi, öncelikli olarak bağlantı şemalarına ve anahtar kelimeler ile ilgili uygulanan spam tekniklerine odaklanarak sayfaların içeriğini ve anlamını daha iyi anlamaya yardımcı olan teknolojileri devreye soktu.
- Hummingbird (2013): Hummingbird, semantik arama için oldukça önemli güncellemeydi. Google, bunu temel algoritmanın tamamen elden geçirilmesi olarak tanımladı. Bunun en büyük ayırt edici özelliği, sorguyu yeniden yazma yoluyla amaca daha fazla odaklanmasıydı. Google, Hummingbird sayesinde, sorguları anahtar kelimelerle eşleştirmek yerine, arama bağlamını sonuçlarla eşleştirmeye odaklanmaya başlamıştı.
- RankBrain (2015): Hummingbird semantik aramayı geliştirdiyse, RankBrain bunu makine öğrenimi yoluyla daha da güçlendirdi. RankBrain, arama yapan kullanıcının gerçek amacını daha iyi belirlemek ve daha alakalı sonuçlar sunmak için kullanıcının konumu, arama geçmişi ve sorgu terimleri gibi ek faktörlere odaklanır.
- BERT (2019): Google, BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers) ile kullanıcı amacını yeni bir düzeye taşıdı. BERT’i benzersiz kılan, çift yönlü doğasıdır. Metni soldan sağa veya sağdan sola işleyen geleneksel NLP modellerinden farklı olarak BERT, bir cümledeki her bir kelimenin veya karakterin hem sol hem de sağ bağlamını göz önünde bulundurarak tüm metni çift yönlü okur. BERT, Google’ın bir kelimenin bağlamsal bilgisini ve anlamını çevreleyen kelimelere dayalı olarak daha iyi kavramasına yardımcı olur.
Semantik SEO Nasıl Yapılır?
Yapay zeka devrimine tanık olduğumuz bu çağda, arama motorları insan dilinin nüanslarını ve anlamını yorumlama konusunda benzeri görülmemiş bir kabiliyet kazanıyor.
Anahtar kelime araştırması da dahil olmak üzere bazı geleneksel SEO uygulamaları dijital pazarlama dünyasında hala önemlidir. Fakat semantik SEO, kullanıcılara arama sorgularıyla en alakalı bilgileri sunma olasılığını arttıran konu tabanlı bir yaklaşım olduğu için, anahtar kelimelere odaklanmak yerine, varlıklar (entity’ler), varlıkların özellikleri (attribute’lar) ve varlıkları ilgili varlıklarla ilişkilendirme gibi kavramlara odaklanmak gerekir.
Semantik SEO’da Varlık (Entity) Nedir?
Semantik SEO’da varlık veya entity, yer, kişi, kuruluş, hayvan, fikir, kitap gibi tanımlanabilir herhangi bir şeydir. Varlıklar özelliklere (renk, boyut, süre…) sahiptir.
Örneğin, “Son 10 Yılın En İyi Bilim Kurgu Filmleri” başlıklı içerikte “film” kelimesi varlık sayılmaz. Eğer “Film Nedir?” başlıklı bir makale olsaydı, “film” varlık olurdu, ne de olsa ana konu “film” kavramıdır. Fakat bu içerikte bahsedilen her film birer varlıktır. Diyelim ki, bu filmlerden biri “Blade Runner 2049: Bıçak Sırtı”, ve bu film entity’dir. Özellikleri ise bilim kurgu film olması (tür), çıkış tarihi (6 Ekim 2017)… Filmde yer alan oyuncular da birer entity’dir (aynı zamanda özellik de sayılırlar). Bu filmi serinin ilk filmi olan “Bıçak Sırtı” (1982) ile ilişkilendirmek mümkün. Ve diğer birçok varlık ile ilişkilendirebilirsiniz, örneğin, Ryan Gosling ve Ana de Armas‘ın yer aldığı başka bir film olan “The Gray Man” adlı filmden de bahsedebilirsiniz.
Gördüğünüz gibi, içerik oluştururken hedef kitlenin ilgisini çekebilecek detaylı bilgiler sunabilir, içeriğinizi semantik SEO’ya göre kolayca optimize edebilirsiniz. İnsanlar duydukları yeni şeyleri anlamlandırmak için bağlam ipuçlarını kullanır ve arama motorları da aynı yöntemi kullanır.
Bununla birlikte, günümüzde arama motorları insan beyninin anlayabileceği şekilde varlıkları kavrama konusunda hala kusursuz değil. Arama motorları, belirli terimlerin, ifadelerin ve varlıkların anlamlarını analiz etmek için doğal dil işlemeyi (NLP) kullanır.
SEO sürekli değişen ve gelişen bir dijital pazarlama yöntemidir. Modern SEO’nun tüm nüanslarına ayak uydurmak gittikçe zorlaşıyor. Başlık etiketinde, alt başlıklarda ve makale içinde anahtar kelimenizi kullanmanız artık yeterli değil. SEO tekniklerinizi modern Google’a göre güncellemeniz gerekiyor.
Web sitelerinizde uygulayabileceğiniz temel semantik SEO yöntemleri aşağıda açıklanmıştır.
İçeriklerinizi Konulara Göre Optimize Edin
İçeriklerinizi gruplar halinde organize etmek, arama motorlarının web siteniz ile ilgili ana konuları daha iyi anlamasına ve dolayısıyla bu alanlarda otorite oluşturmanıza yardımcı olur. Ayrıca kullanıcıların aradıklarını daha kolay ve daha hızlı bulmalarına yardımcı olur.
Web sitenizde yer alan ana konulara odaklanın. Bir içeriğinizde paylaştığınız bilgileri diğer içeriklerinizde tekrar kullanmayın. Her içeriğinizin konusu farklı ve özgün olmalıdır.
Anahtar kelimeler üzerinden bağlantı vererek spam yapmak yerine, ilgili içeriklerinize site içi linkler verin.
İçeriklerinizin Derinliğine Dikkat Edin
İçeriklerin kelime sayısı sıralama faktörü değildir, ancak birçok konuda hedef kitlenin ilgisini çekebilecek detaylı bilgiler paylaşmak mümkündür. İçerik derinliği, semantik SEO’da en önemli kavramlardan biridir.
İçeriğinizin ne kadar detaylı olması gerektiğini tahmin etmek için, ilk sayfada yer alan rakip sitelerin içeriklerini inceleyebilirsiniz. Kaç kelime olduğunu, anahtar kelimelerin nasıl kullanıldığını, alt başlıkları kontrol edebilirsiniz.
Sayfalarınızda Daha Spesifik Şema İşaretleme (Schema Markup) Kullanın
Semantik SEO’da arama motorlarının içeriğinizi net bir şekilde anlaması gerekiyor. Genelde web site sahipler, firmalar ve dijital pazarlama uzmanları blog içerikleri, ürün sayfaları, ana sayfa gibi belirli sayfalara varsayılan Şema İşaretleme eklemek için genel Şema İşaretleme eklentilerini kullanır. Maalesef bunun dezavantajı, Şema İşaretleme üzerinde kontrol eksikliğidir.
Web siteniz WordPress tabanlı ise, Schema Pro gibi eklentilerden yararlanabilirsiniz.
Bilgi Grafiğinizi (Knowledge Graph) Geliştirin
Şema İşaretleme ile öğeleriniz arasında bağlantı kurarak kapsamlı bilgi grafiği geliştirebilirsiniz. Bilgi grafikleri, sitenizdeki öğelerin birbiriyle ve diğer sitelerde yer alan konularla nasıl ilişkili olduğunu açıklamak için gereklidir. Bu, içeriğinizi daha anlamsal hale getirir ve arama motorlarına içeriğiniz hakkında detaylı bilgi sağlar.
Web sitenizde, farklı varlıkları birbirine bağlayabilirsiniz. Diyelim ki, sigorta firmanız var, ve bu firmanızın sitesinde hizmet sayfalarını site içi linkleme ile birbirine bağlayabilirsiniz. Örneğin, “Konut Sigortası” ile ilgili hizmet sayfasında “Zorunlu Deprem Sigortası” ile ilgili sayfaya link verebilirsiniz. Ancak bunu arama motorları için değil, kullanıcılara yardımcı olmak için yapmalısınız.
Sitenizdeki varlıkları Vikipedi gibi sitelerin ilgili sayfalarına da bağlayabilirsiniz. Örneğin, “Antik Roma” ile ilgili içeriğinizde Jül Sezar‘dan bahsederken, Vikipedi’de Jül Sezar ile ilgili sayfaya kaynak/tavsiye amaçlı link verebilirsiniz.
Özet
Özetlemek gerekirse, semantik SEO kısaca modern SEO’dur. SEO’nun hem işletme sahipleri hem de kullanıcılar için yararlı olduğu yeni bir çağın başlangıcını işaret eder.
İçerik oluştururken, yalnızca anahtar kelimeler yerine varlıklara odaklanan semantik SEO’ya öncelik vermek önemlidir. Google ve Bing gibi arama motorları artık varlıkları, varlıkların arasındaki ilişkileri ve kullanıcı amacını her zamankinden daha iyi anlıyor.