Backlink, bağlantı metni (anchor text) aracılığıyla bir web sitesinden başka bir web sitesine giden bağlantıdır. Yani bir web sitesinde, tavsiye amaçlı veya kaynak göstermek için sizin web sitenizin linki paylaşıldığında backlink elde etmiş oluyorsunuz.
Google gibi arama motorları, web siteleri sıralamak için birçok faktör kullanır. Bu sıralama faktörlerinden biri de backlinklerdir. Çünkü çoğu zaman bir web sitesi başka bir siteye bağlantı verdiğinde, link verilen sitenin kayda değer olduğunu gösterir. Yüksek kaliteli backlinkler, bir web sitesinin sıralama konumunu ve arama motoru sonuçlarındaki görünürlüğünü arttırmaya yardımcı olabilir.
Link İnşası (Site Dışı SEO) Nedir?
Link inşası veya site dışı SEO, web sitenizin otoritesini ve organik arama sonuçlarındaki görünürlüğünü arttırmak amacıyla sitenize aldığınız backlinkler ile ilgili yapılan çalışmadır. Link inşası, otorite sinyalleri ve yönlendirme trafiği şeklinde SEO değeri sunar.
Yaygın Link İnşası Türleri
Link inşası oluşturmanın birçok yolu vardır. En yaygın backlink stratejileri aşağıdaki gibidir:
- Tanıtım yazısı
- Sosyal medya
- Katmanlı link inşası
- PR kampanyaları
- Konuk yazarlık
- Bozuk bağlantılar
Bunlar en çok kullanılan backlink alma yöntemleridir. Bu stratejilerin anlaşılması nispeten kolaydır, ancak backlinkler ile başarılı sonuçlar elde etmek büyük ölçüde pazarınızın, içeriklerinizin ve sektörünüzün rekabet gücüne bağlıdır.
Backlink Neden Önemli Sıralama Faktörüdür?
Popüler bir web sitesi, sizin sitenize backlink verdiğinde, bu, arama motorunun web sitenizin değerli olduğunu anlamasına yardımcı olur. Arama motorları özgün ve kaliteli içeriklere öncelik verir. İçeriklerin kalitesini belirlerken birçok faktörden yararlanır. Kullanıcı deneyimi ve backlinkler en önemli faktörlerin arasında yer alır. Sadece backlinklere odaklanmak yerine SEO sürecinizin diğer kısımlarına da odaklanmanızı öneririz.
Çok fazla düşük kaliteli backlink alırsanız algoritmik ceza gibi ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Google’ın algoritmik cezalarından kurtulmak oldukça zordur. Bu nedenle yalnızca yüksek kaliteli backlink elde etmek için uğraşmalısınız.
Link Çeşitleri
Link inşasına başlamadan önce link türleri hakkında detaylı bilgi edinmek gerekir. Link türlerinden bazıları aşağıdaki gibidir.
Site içi Linkler
Site içi linkler, web sitenizdeki bir sayfadan sitenizde yer alan başka bir sayfaya verilen verilen bağlantıdır. Menü’de veya footer’da yer alan linkler de site içi linklerdir, ancak arama motorları için en önemli site içi link türü, makale içinde kullanılan linktir.
Site içi linkleme konusunda dikkatli olmanız oldukça önemlidir, anahtar kelime üzerinden spam yapmaya çalışırsanız arama motorları hemen anlar. Bu linkler ziyaretçilere yardımcı olmak için kullanılmalıdır. Örneğin, “Gelmiş Geçmiş En İyi Bilim Kurgu Filmleri” başlıklı içeriğinizde “… sitemizde daha önce yayınladığımız bilim kurgu kitapları ile ilgili yazıya da göz atın…” diyerek bilim kurgu kitapları ile ilgili içeriğinize link verebilirsiniz.
Bozuk Bağlantılar
Bozuk bağlantılar özellikle de Vikipedi sayfalarında yaygındır. Örneğin, spor araba ile ilgili Vikipedi makalesinde yıllar önce kaynak olarak gösterilmiş bir site çoktan kapanmış olabilir. Siz de sitenizde yayınladığınız spor araba ile ilgili detaylı içerikten birkaç paragrafı bu Vikipedi sayfasına ekleyebilir, ve sitenizde yayınladığınız içeriği kaynak olarak gösterebilirsiniz. Birkaç gün sonra eğer moderatörler onaylarsa Vikipedi’den kaliteli link almış olursunuz.
Dofollow Linkler
Dofollow, arama motorlarına linki takip etmesini veya ciddiye almasını söyleyen, link veren site tarafından yapılan bir tanımlamadır. Varsayılan olarak tüm linkler dofollow’dur, ancak nofollow, ugc veya sponsored olarak belirtilmişse, o link dofollow link kadar etkili olmaz.
Nofollow Linkler
Nofollow linkler, arama motorlarına bu linkleri pek ciddiye almamasını söyleyen etikete (rel=”nofollow”) sahiptir. Birçok web sitesi, link verdikleri sitelere kendi otoritelerinden ufacık bir parça bile vermek istemiyorlarsa, bu linkleri nofollow olarak ayarlar. Örneğin, Vikipedi’den alacağınız link nofollow olur, sıralamanıza direkt etki etmez, ancak zamanla siteniz bu linkler sayesinde arama motorlarının güvenini kazanabilir.
Site Dışı SEO İndikatörleri
SEO ile ilgili göstergelerin neredeyse hepsi kolayca manipüle edilebilir. Birçok insan sitesinden link satmadan önce DA/PA değerlerini spam yöntemlerle yükseltir. Bu nedenle, birden fazla indikatörü göz önünde bulundurmak gerekir.
- URL Rating (UR): Ahrefs’in URL Rating (UR) göstergesi, web sayfasının backlink profilinin gücünü gösterir.
- Domain Rating (DR): Ahrefs’in göstergelerinden biri olan Domain Rating (DR), 0-100 puanlık logaritmik ölçekte diğer web sitelerine kıyasla sitenin backlink profilinin gücünü gösterir.
- Trust Flow (TF): Trust Flow (TF), otoriter sitelerden belirli bir URL’e veya domain’e giden bağlantıların sayısına göre ağırlıklandırılan, Majestic tarafından geliştirilen göstergedir.
- Citation Flow (CF): Majestic’in indikatörlerinden biri olan Citation Flow (CF), bir web sitesinin 0 ile 100 arasında bir puana dayalı olarak ne kadar otoriter olduğunu ifade eden bir göstergedir.
Link Juice (Link Gücü) Nedir?
Link juice veya link gücü, SEO çalışmasında backlinkin gücünü ifade etmek için kullanılan terimdir. Link gücü backlinkler ve site içi linkler ile artabilir.
Web sitenizde link gücünü kontrol altına almak ve site içinde muhafaza etmek için diğer sitelere link verirken “nofollow” etiketi kullanabilirsiniz, ve site içinde fazla link kullanmaktan kaçınmalısınız. Yani menü’de, footer’da gereksiz linkler kullanmayın, yoksa link gücü dağılır. Link gücünü borular içinde akan su veya kablolardaki elektrik akımı olarak düşünebilirsiniz.
Anchor Text Optimizasyonu
Anchor text (bağlantı metni), SEO süreçlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli faktörlerden biridir. Birçok insan backlink alırken sürekli anahtar kelimeler üzerinden alarak spam yapıyor. Sitenizin backlink profilinin doğallığı (veya doğal görünümlülüğü) oldukça önemlidir.
Popüler bağlantı metni türleri aşağıdaki gibidir:
- Marka/Domain (“Scode App”, “scodeapp”, “scodeapp.com” …)
- Jenerik (“buraya tıkla”, “devamı…”, “bu siteyi ziyaret edin” …)
- URL’ler (“https://scodeapp.com/”, “https://scodeapp.com/oyun-gelistirme” …)
- Görsel (direkt resim üzerinden alınan link)
- Marka + anahtar kelime (“Scode App Kodlama Eğitimi”)
- Anahtar kelimeler (“kodlama eğitimi”, “oyun geliştirme” …)
- Anahtar kelime çeşitleri (“mobil oyun nasıl geliştirilir”, “kodlama nasıl öğrenilir” …)
Anchor text optimizasyonu için kesin kural yoktur. İlk sayfada bulunan rakip sitelerin anchor text profiline bakarak fikir edinebilirsiniz. Ancak aşağıdaki gibi bağlantı metni profili birçok sektörde kullanılabilir:
- %70 – Marka/Domain
- %20 – URL’ler
- %5 – Jenerik
- < %5 – Marka + anahtar kelime
- < %1 – Anahtar kelime
Etkili Backlink Stratejisi Nasıl Geliştirilir?
Backlink kavramını iyice anladığınıza göre, güçlü ve uzun süre dayanacak link inşası oluşturmaya başlayabilirsiniz…
Analiz
Ahrefs, Majestic ve Semrush gibi SEO araçları ile web sitenizi ve rakiplerinizin sitelerini analiz edebilirsiniz. Rakiplerinizin hangi sitelerden backlink aldığını, hangi anahtar kelimelerden hangi sayfalarına trafik aldığını öğrenebilirsiniz. Detaylı veri elde ettikten sonra kolları sıvamaya başlayabilirsiniz.
Sektör Araştırması
Backlink inşası, genellikle organik trafiğinizi arttıran kaliteli içerik oluşturmakla ilgilidir. Sektörünüzü ve hedef kitlenizi iyice analiz ederek, size doğal backlink kazandırabilecek içerikler oluşturabilirsiniz.
Backlink Kaynakları
SEO analizi ile elde ettiğiniz veriler ile backlink alabileceğiniz sitelerin listesini oluşturabilirsiniz. Örneğin, kadın ayakkabı ile ilgili e-ticaret siteniz varsa, popüler ve kaliteli kadın bloglarının listesini oluşturarak bu sitelerin sahipleri ile tek tek iletişime geçebilirsiniz.
İçerik Pazarlaması
Yetersiz miktarda içeriğin yer aldığı siteye backlink almaktan kaçınmalısınız. Öncelikle detaylı anahtar kelime araştırması yaparak içerik planı oluşturun, ve birkaç ay boyunca düzenli olarak içerik yayınlayın. Tabii bu içerikler hedef kitlenizin ilgisini çekebilecek ve satışlarınızı arttırabilecek nitelikte olmalıdır.
Yüksek kaliteli içerikler sitenizin trafiğini arttırabilir ve sitenize doğal backlinkler kazandırabilir.
Katmanlı Link İnşası Nedir?
Katmanlı link inşası, backlinkleri güçlendirmek için bu linklere ayrı link inşası oluşturmakla ilgilidir. İlk katmandaki linkler direkt sitenize alınan backlinklerdir. İkinci katman linkler bu ilk katmandaki linklere alınan bağlantılardır. Üçüncü katman linkler ise ikinci katman linklere alınan linklerdir. Bu şekilde devam eder.
Genelde üç katman yeterli olur. Proje büyükse, bütçe ve zaman konusunda da sınırlamalar yoksa ve rekabet de ciddi seviyede ise, katman sayısı arttırılabilir, dört katmanlı, hatta beş katmanlı link inşası oluşturulabilir.
SEO’da yapılan en büyük hatalardan biri de sürekli ana siteye backlink almaktır. Bazen ne kadar link alırsanız alın, istediğiniz sonucu elde etmeniz çok zor olur. Çünkü çok fazla link alırsanız siteniz arama motorlarının radarına takılabilir.
Bu nedenle sitenize 1,000 tane link almak yerine, sadece 100 tane alarak kalan 900 linki ikinci ve üçüncü katman olarak alabilirsiniz. Tabii bu sadece bir örnektir. Site dışı SEO stratejileri sabit değildir, projeye göre özel olarak tasarlanması gerekmektedir.
Yeni başlayanlar için katmanlı link inşası gibi ileri düzey stratejiler önerilmez. Çünkü dikkat edilmesi gereken çok fazla faktör vardır. Ufacık bir hata tüm süreci mahvedebilir.
PBN (Private Blog Network) Nedir?
PBN, genellikle güçlü backlinklere sahip domainlere siteler kurarak oluşturulan ağdır. Amaç, etkili backlink kaynakları oluşturmaktır. PBN’ler genelde süresi dolan ve kaliteli backlinklere sahip domainler ile kurulur.
İki çeşit PBN vardır: Link paketleri satmak için oluşturulan PBN’ler ve projeye özel olarak oluşturulan PBN’ler.
PBN’lerde dikkat edilmesi gereken en önemli şey, arama motorlarının ağı tespit etmesini engellemektir. Yani en ufak iz bırakmaktan kaçınmak gerekir. Bu sanıldığı kadar kolay değildir. Bu nedenle yeni başlayanlara ve hatta orta seviyedeki SEO uzmanlarına bu tür yöntemlerden uzak durmaları önerilir.
Web 2.0 PBN
PBN kurmak oldukça uğraştırıcı ve masraflıdır. Süresi dolan, güçlü linklere sahip domainleri almak için ortalama 150-200 dolar (her domain için) harcamanız gerekebilir.
Ancak ciddi masraf yapmadan Web 2.0 PBN kurmak mümkündür. Süresi dolan, yüksek DA/PA’lı Tumblr, Blogspot, Wix bloglar ile oldukça etkili ağlar oluşturulabilir.
Özet
Link inşası, SEO ile başarıya ulaşmak isteyen işletmeler için hiç bitmeyen bir süreçtir, fakat site dışı optimizasyona başlamadan önce site içi SEO çalışması eksiksiz bir şekilde yapılmalıdır. Elbette site içi SEO da hiç bitmeyen süreçtir, ancak en azından bir disiplin oluşturarak tüm temellerin iyice ayarlandığından emin olun.
Güçlü ve uzun süre dayanabilecek link inşası oluşturmak için, diğer sitelerin tavsiye veya kaynak gösterme amaçlı bağlantı vermek isteyeceği güvenilir içerikler oluşturmalısınız.