Semantik SEO uyumlu içerik oluştururken hedef kitlenizi göz ardı etmemelisiniz. Özellikle de ürününüzü veya hizmetinizi pazarlıyorsanız içeriğinizin satış yapabilmesi gerekiyor. Burada da metin yazarlığı devreye giriyor. Sadece SEO uyumlu içeriklerle başarıya ulaşmak oldukça zordur, zira dijital pazarlamanın asıl amacı potansiyel müşterileri müşterilere dönüştürmektir.
Dönüşüm oranlarınızı arttırmak için oluşturulmuş SEO uyumlu içeriklerin yardımıyla, işinizi dijital pazarlamanın gücü sayesinde hızla büyütmeye başlayabilirsiniz.
Satış yapan SEO uyumlu içerik (makale) yazmanın en iyi yollarından bazıları aşağıdaki gibidir…
Satış Yapan İçerik Oluşturun
İçerik oluştururken gerçek dünyada yüz yüze satış yaparken kullandığınız kelimeleri ve cümleleri kullanın. Bunun için metin yazarlığı konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz. Metin yazarlığı ve reklamcılık hakkında kendinizi geliştirmek istiyorsanız reklamcılığın babası Claude C. Hopkins’in “Reklamcılık Yaşantım & Bilimsel Reklamcılık” adlı kitabını birkaç kere okumanızı öneririz. David Ogilvy’nin “Bir Reklamcının İtirafları” adlı kitabını da öneririz.
Anahtar Kelimelerinizi Kullanın
Kullandığınız anahtar kelimelerin içeriğin kalitesini ve anlamını olumsuz etkilemediğinden emin olun. Anahtar kelime oranı önemli değildir, bu nedenle istediğiniz kadar kullanabilirsiniz. Anahtar kelimenizi başlıkta mutlaka kullanın, çünkü meta başlık ve H1, H2 başlıkları en önemli sıralama faktörlerinin arasında yer alır.
Anahtar kelimenizi istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz, ekler veya sözcükler ekleyebilirsiniz. Örneğin, anahtar kelimeniz “İstanbul otelleri” ise, başlık “İstanbul’un En Kaliteli Otelleri” olabilir. Çünkü bu başlık “İstanbul otelleri” ile gayet uyumludur. SEO eklentilerinin test araçlarına bakmayın, onlar yanıltıcı puanlar/ipuçlar verebilir.
Entity’lere (Varlıklar) Odaklanın
Günümüzde arama motorları hala anahtar kelimeleri dikkate alsa da, en çok varlıklara (entity’ler) ve varlıkların özelliklerine (attribute’ler) odaklanmaktadır. Bu kavramlar semantik SEO’nun temelleridir. Semantik SEO ile ilgili detaylı bilgi edinmek istiyorsanız “Semantik SEO Nedir? Neden Önemlidir?“ başlıklı rehberi inceleyebilirsiniz.
Semantik SEO’da “varlık” kavramı tanımlanabilir herhangi bir şey veya nesne olabilir, örneğin, kişi, yer, fikir, kitap veya film… Mercimek çorbası, İstanbul, J. R. R. Tolkien, Andromeda Galaksisi – bunların hepsi birer varlıktır. Özellikler ise varlıkların nitelikleridir (örneğin, İstanbul bir şehirdir. Nüfusu 16 milyondur vs…).
İçeriklerinizde varlıkları ilgili varlıklarla birleştirerek ziyaretçilerinize ayrıntılı bilgi sunabilirsiniz.
Semantik SEO İşletmeniz İçin Neden Önemlidir?
Semantik SEO stratejisi ile oluşturulan sayfalar genellikle arama motorlarında daha üst sıralarda yer alır, ve hedef kitleye de detaylı bilgi sunar.
Google ve Bing gibi arama motorları, kullanıcılara en değerli ve yararlı içerikleri sunmak ister. İçeriğin anahtar kelime sayısı sıralama faktörü değildir, ancak her zaman hedef kitlenin ilgisini çekebilecek ayrıntılı bilgiler sunmak mümkündür. Ve daha ayrıntılı ve ziyaretçilerin ilgisini çekebilecek bilgiler içeren içeriklerin kalitesini er ya da geç arama motorları çeşitli kaynaklardan topladıkları verilerle fark edecektir.
Semantik SEO’nun avantajlarından bazılarını aşağıda bulabilirsiniz.
İçerikleriniz Daha Üst Sıralarda Yer Alabilir
Semantik SEO’nun gücünden yararlanarak sayfalarınızı arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almasını sağlayabilirsiniz.
Daha Fazla Anahtar Kelimede Yükselebilirsiniz
Semantik SEO çalışması yaparak sitenizi daha fazla anahtar kelimede yükseltebilirsiniz. Bunun sebebi, semantik SEO uyumlu içerikte ana varlıkları benzer varlıklar ile ilişkilendirerek ilgili arama terimlerinde sıralamalarda yer almasını sağlamanın mümkün olmasıdır.
Arama Motorlarına Kalite Sinyalleri Gönderirsiniz
Konu odaklı ayrıntılı içerik yazarak arama motorlarına kalite sinyalleri gönderebilirsiniz. Web siteniz, hakkında yazdığınız konular için güncel otoriteye sahip olarak görülecektir. Bu, ilgili bir konuda yeni içerik yazdığınızda, arama sonuçlarında daha kolay yükselebileceğiniz anlamına gelir.
Ziyaretçileriniz Sitenizde Daha Fazla Zaman Geçirir
Detaylı içerikler, ziyaretçilerin sitenizden hemen çıkma oranını düşürebilir. Bu, sitenizin daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olacak bir kullanıcı deneyimi sinyalidir.
URL’leriniz Kısa ve Öz Olsun
Uzun URL’ler Google’ın tarama bütçesini olumsuz etkiler. Sitenizde bir içerik yayınlarken URL’de mutlaka ana anahtar kelimenizi kullanın, ve URL’i mümkün olduğunca kısa tutmaya çalışın. Örneğin, “Gelmiş Geçmiş En İyi Mobil Oyunlar” başlıklı içeriğinizin URL’ini “https://siteniz.com/mobil-oyunlar/” olarak ayarlayabilirsiniz.
Görselleri Optimize Edin
İçeriklerinizi görseller ile doldurmak yerine sadece gerekli yerlerde görseller kullanın. Her içerikte mutlaka en az bir görsel kullanın.
İçeriğinize ekleyeceğiniz görsel, konu ile ilgili olmalıdır. Sakın sevimli kedi resimleri veya komik GIF’ler kullanmayın.
Resimleri yeniden boyutlandırın ve sıkıştırın. Aşırı yüksek çözünürlüklü görseller sayfanızın yüklenmesini yavaşlatır. Eğer siteniz WordPress ise, resimleri sıkıştırmak için Imagify gibi eklentilerden yararlanabilirsiniz.
Görsellerin alt metin (alt text) alanlarını anahtar kelimenizi kullanarak mantıklı ifadelerle doldurun. Görsellerin başlık ve açıklama kısımlarına da anahtar kelimelerinizi içeren ilgili sözcük öbeklerini ekleyin.
Resimleri içeriklerinize eklemeden önce dosyaları yeniden adlandırın. Örneğin, “image0021.jpg” isimli dosyayı “istanbul-araba-kiralama.jpg” olarak yeniden adlandırabilirsiniz.
Özet
CRO ve SEO uyumlu içerikler oluşturarak dijital pazarlama stratejinizin başarı olasılığını arttırabilirsiniz. İçerik oluştururken, alakalı arama terimlerini ve varlıkları stratejik olarak kullanarak değerli bilgilere odaklanmayı unutmayın.
İçeriklerinizi anlaşılır alt başlıklarla bölümler halinde düzenleyerek hem arama motorlarının hem de ziyaretçilerinizin mesajınızı anlamasını kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca resim ve video gibi görseller ile içeriklerinizi geliştirebilirsiniz.
Unutmayın, önemli olan yalnızca trafik kazandıracak makaleler değil, aynı zamanda potansiyel müşterileri sadık müşterilere dönüştürebilecek içerikler oluşturmaktır.