SEO söz konusu olduğunda, dikkate alınması gereken birçok faktör var. Sayfalarınızın sıralaması ne kadar iyi? En çok trafiği hangi anahtar kelimeler sağlıyor? Analize, site içi optimizasyona ve link inşasına ne kadar zaman ve bütçe ayırmalısınız? Doğru kararları vermenize yardımcı olabilecek, analiz için harcanan zamanı azaltabilecek ve verilerle boğulmanızı önleyebilecek birçok yararlı SEO aracı mevcuttur.
İleri düzey SEO çalışması yaparken, rekabet avantajı elde etmek için gelişmiş SEO araçlarından yararlanabilirsiniz. Anahtar kelime araştırması, teknik optimizasyon ve backlink analiz için bu araçlara ihtiyacınız olacaktır. Anahtar kelimelerin ve sayfaların nasıl performans gösterdiğini izlemenize yardımcı olacak araçlara da ihtiyacınız olacak. Neyse ki, bazı araçların birden fazla özelliği bulunuyor.
Anahtar Kelime Araştırması için SEO Araçları
SEO’nun temel unsurlarından biri alakalı anahtar kelimelerdir. İlgili ve kaliteli trafik elde etmenize yardımcı olabilecek doğru anahtar kelimeleri bulmak istiyorsanız, anahtar kelimelerin aylık aranma sayısı (hacim), rakip sitelerin en çok trafik aldığı anahtar kelimeler, anahtar kelimelerin rekabet seviyesi, ilgili arama terimleri gibi verileri sunan SEO araçlarını kullanabilirsiniz.
Anahtar kelime araştırması için kullanabileceğiniz SEO araçları aşağıdaki gibidir:
Google Trendler
Google Trendler, size belirli zaman içinde anahtar kelimelerin trendini ve hacmini gösteren ücretsiz araçtır. Ayrıca verileri coğrafi bölgeye göre ayırabilir, ilgili sorguları bulabilir ve bir anahtar kelimeyle ilgili trend olan konuları bulabilirsiniz.
Google Anahtar Kelime Planlayıcı
Google’ın Anahtar Kelime Planlayıcı aracı, Google Ads aracılığıyla kullanılabilen, anahtar kelime araştırma aracıdır. Bununla birlikte, yeni ve alakalı anahtar kelimelerin yanı sıra bunların zaman içindeki ortalama aylık aranma hacimleri ile ilgili verilere ulaşabilirsiniz.
Teknik SEO için Araçlar
Teknik SEO için kullanılan araçlar, web sitenizin nasıl performans gösterdiğine dair fikir edinmenizi sağlar. Bu tür araçları kullanmadan teknik SEO yapmak oldukça zor ve zaman alır.
Teknik SEO için geliştirilen araçlarla aşağıdaki sorunları bulabilir ve ortadan kaldırarak sitenizi optimize edebilirsiniz:
- Meta etiket hataları
- Fazla uzun/kısa başlıklar
- Alt başlıklar ile ilgili hatalar
- Yönlendirmeler ve kopya sayfalar
- Canonical URL hataları
- Site haritası ile ilgili sorunlar
- Optimize edilmemiş görseller
- Bozuk bağlantılar ve sayfa tarama sorunları
- Yavaş yüklenen sayfalar vs…
Google Search Console
Google Search Console, siteniz ile ilgili detaylı veriler, bildirimler, hatalar ve ipuçlar sunan ücretsiz araçtır. Bu aracı, Google’ın web sayfalarınızı sorunsuz bir şekilde taramasına yardımcı olmak için sitenizin site haritasını yüklemek için de kullanabilirsiniz. Fakat ilk önce sitenizi Google Search Console hesabınıza ekleyerek doğrulamanız gerekiyor.
Screaming Frog
Screaming Frog, web sitenizi tarayarak teknik sorunların detaylı listesini sunan SEO aracıdır.
Backlink Analiz Araçları
Diğer web sitelerinden sizin sitenize verilen bağlantılar (backlinkler), site dışı SEO’nun en önemli parçasıdır. Backlinklerin kalitesini belirlemek için backlink analiz araçlarından yararlanabilirsiniz.
Backlink analiz araçları size şu konularda yardımcı olabilir:
- Web sitenizin backlinklerinin takibi
- Sitenizin en güçlü linklerinin analizi
- Rakip sitelerin site dışı SEO analizi
- Sitenizin toplam link sayısı, sitenize link veren siteler ve bu sitelerin toplam sayısı
- Düşük kaliteli ve spam linklerin belirlenmesi
- Dofollow ve nofollow linklerin sayısı
- Backlink türünün belirlenmesi (dofollow, nofollow, görsel, makale içi vs…)
Majestic
Majestic, Trust Flow (TF) ve Citation Flow (CF) gibi gelişmiş indikatörleri içeren site dışı SEO analiz aracıdır. Bu göstergeler backlinklerin kalitesi hakkında detaylı bilgi verir. Moz’un DA/PA‘sından çok daha gelişmiştir, kolay kolay manipüle edilemez. Bir sitenin DA/PA değerlerini ise çöp linklerle arttırmak mümkündür.
Ahrefs
Web sitenizi anahtar kelimelerde arama motorlarında yükseltmek istiyorsanız, Ahrefs’i aktif olarak kullanmanızı öneririz. Hedef kitlenizin aradığı anahtar kelimeleri bulmanıza ve anahtar kelimelerin hacmini ve zorluğunu değerlendirmenize yardımcı olan bu harika SEO aracını backlink analiz için de kullanabilirsiniz.
İçerik Pazarlaması içi Araçlar
Web sitenizdeki içeriklerin kalitesini korumak için bu içerikleri bizzat kendiniz oluşturmalısınız, ya da bu işlemi sektörünüz, firmanız, ürün ve hizmetleriniz hakkında detaylı bilgi sahibi olan çalışanlarınıza devredebilirsiniz. Ancak diğer içerik türlerini oluşturmak için yapay zekanın gücünden yararlanabilirsiniz.
ChatGPT
Günümüzde birçok teknoloji firmaları “yapay zeka” ve “makine öğrenimi” gibi terimleri gereksiz yere pazarlama kampanyalarında kullanır. Ancak OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT, insanlık medeniyetinin en büyük icatlarından biridir.
Birçok web site sahibi sitelerinde ChatGPT ile oluşturulmuş makaleleri kullanıyor. Ancak arama motorları yapay zeka ile oluşturulmuş içerikleri kolayca tespit edebiliyor. Ne kadar gelişmiş prompt (talimat) kullanırsanız kullanın, Google’ı kandıramazsınız.
Fakat başlıkları, açıklamaları, sosyal medya paylaşımlarınızı, reklam kampanyalarınızda veya site dışı SEO çalışmalarınızda kullanabileceğiniz içerikleri oluştururken ChatGPT’den yararlanabilirsiniz. Bu tür araçlarla oluşturduğunuz her cümleyi tek tek kontrol etmenizi öneririz, çünkü sık sık düzenlemeniz gerekebilir.
Google Bard
Bard, Google’ın yapay zeka chatbot aracıdır. ChatGPT’ye benzer şekilde çalışması amaçlanmıştır, en büyük fark ise, Bard’ın bilgileri web’den almasıdır.
Özet
Düşük bütçe ile gayet etkili dijital pazarlama kampanyaları yürütmek mümkündür. Büyük şirketlerle rekabet etmenin en iyi yolu güçlü SEO stratejisi geliştirerek yapılan plana sadık kalmaktır, çünkü SEO’da süreklilik oldukça önemlidir.
SEO çalışmalarınızda yukarıdaki araçları kullanarak sürecin verimli olmasını sağlayabilirsiniz.