ChatGPT Nedir? Nasıl Kullanılır? Detaylı Kılavuz

ChatGPT nedir? Ne işe yarar? Nasıl kullanılır?

ChatGPT, soruları yanıtlayabilen, hikayeler anlatabilen, bilimsel makaleler oluşturabilen, çeşitli konularda içerikler üretebilen ve hatta kod yazabilen yapay zeka (AI) aracıdır. Bu chatbot o kadar gelişmiş ki insanlar birdenbire yapay zekanın gerçek potansiyelini ve iyisiyle kötüsüyle insanlığın geleceğini nasıl tanımlayabileceğini görmeye başladı.

OpenAI tarafından San Francisco’da geliştirilen ChatGPT’nin ücretsiz sürümünü herkes kullanabilir. Hızlıca üyelik oluşturarak bu AI modelinin derinliğini saniyeler içinde keşfedebilirsiniz.

ChatGPT’nin erişilebilirliği, geçen yıl piyasaya sürülmesinden bu yana milyonlarca kullanıcıyı cezbetti ve pek çok tartışma yarattı. Okullar çoktan ChatGPT’yi yasaklamaya başladı, çünkü öğrenciler sınavlarda kopya çekmek için kullanabilir, bazı ülkeler vatandaşlarının ChatGPT web sitesine erişimini engelledi ve yapay zeka söz konusu olduğunda bir yığın etik ve yasal husus oluşuyor.

Google Bard gibi benzer yapay zeka araçları da var, bu nedenle sadece ChatGPT’yi yasaklamanın herhangi bir anlamı olmaz. Aylık 20 ABD doları karşılığında ChatGPT Plus üyesi olabilir, ve çok daha gelişmiş teknoloji olan GPT-4‘ten yararlanabilirsiniz.

Peki ChatGPT tam olarak ne işe yarıyor? Ve bu gerçekten yapay zekanın geleceği mi? Aşağıda bu konuları inceledik…

GPT-3, GPT-3.5 ve GPT-4 Nedir?

GPT-3, GPT-3.5 ve GPT-4, OpenAI tarafından geliştirilen son teknoloji dil işleme yapay zeka modelleridir. Bu araçlar insanlar gibi metin üretme özelliğine sahiptirler ve çeviri, dil modelleme ve sohbet botları (chatbot) gibi uygulamalar için metin oluşturma dahil olmak üzere çok çeşitli uygulamalara sahiptirler.

GPT-3, 175 milyar parametreyle bugüne kadarki en büyük ve en güçlü dil işleme yapay zeka modellerinden biridir. GPT-3.5 ise, genellikle GPT-3 modelinde yapılan iyileştirmeleri ve güncellemeleri tanımlamak için kullanılan terimdir. GPT-3, kullanıcıya eğitilmiş yapay zekaya çok çeşitli ifadeli istemler (prompt’lar) verme olanağı sunar.

GPT-4 ise GPT-3 ile hemen hemen aynıdır. Ancak, aracın kapasitesini arttıran bazı yeni özelliklere sahiptir. GPT-4, 25,000 kelimelik metni işleyebilir ve ayrıntılı bilgiler içeren içerik oluşturma ve detaylı belge analizi gibi kullanım durumlarına izin verir. Ayrıca, yaklaşık 64,000 kelimelik veya yaklaşık 50 sayfalık daha uzun bir çalışma belleğine sahiptir, bu nedenle sohbet penceresinde daha önceki bilgileri hatırlayabilir ve bunlara atıfta bulunabilir.

ChatGPT’nin eski sürümü, konuyu yalnızca 8,000 kelimeye kadar veya dört ila beş sayfaya kadar hatırlayabiliyordu. Önceden, ChatGPT sık sık hatalar yapardı. OpenAI, teknolojilerinin en son sürümünün daha az hata (“halüsinasyon”) yaptığını belirtti.

ChatGPT'nin GPT-4 modu

Ek olarak, GPT-4, terimleri kavrayabilme ve yaratıcılığı ifade etme konusunda oldukça iyidir. OpenAI’ın bu yeni teknolojiyi tanıtırken, ChatGPT’den bir içeriği yalnızca “g” harfiyle başlayan sözcükleri kullanarak özetlemesi istenmişti, ve ChatGPT hayal kırıklığına uğratmamıştı. Ayrıca nasıl şiir yazılacağını veya yaratıcı içeriklerin nasıl oluşturulduğunu daha iyi biliyor, ancak hala kusursuz değil.

ChatGPT ile Neler Yapılabilir?

ChatGPT, tahmin edebileceğiniz gibi, dil ile sınırlıdır. OpenAI’ın diğer yapay zeka aracı olan DALL-E 2 gibi görsel içerik üretemez, fakat konuşulan ve yazılan sözcükleri derinlemesine anlar.

Kuantum mekaniği hakkında araştırma yapmak, bilim kurgu romanı yazmak, yaratıcı reklam metni oluşturmak ve bilimsel makale yazmak için saatler harcayabileceğimiz yerde, ChatGPT saniyeler içinde istediğiniz türde içerik oluşturabilir.

Elbette bu destansı aracın sınırlamaları vardır ve prompt’unuz (talimat veya komut) çok karmaşık hale gelmeye başlarsa veya daha niş içerik oluşturmak istediğinizde sorunlar oluşabilir. Aynı şekilde, yeni kavramlarla başa çıkamaz. Birkaç ay önce veya geçtiğimiz yıl meydana gelen olaylar hakkında yeterli bilgiye sahip değildir, ve model zaman zaman yanlış veya karışık bilgiler üretebilir. Bu nedenle ChatGPT’yi bazen eğitmeniz gerekebilir. Örneğin, “Galaksinin Koruyucuları 3” filmi hakkında ChatGPT ile içerik oluşturmak istiyorsanız, öncelikle bu film hakkında biraz özet sunmanız gerekebilir.

ChatGPT’yi SEO Aracı Olarak Kullanmanın Yolları

SEO uzmanları ve dijital pazarlamacılar, yapay zeka ve makine öğrenimini kullanmanın potansiyelini çoktan keşfetmeye başladılar. Peki ChatGPT, SEO sürecinde nasıl kullanılabilir?

Anahtar Kelime Araştırması

ChatGPT, Google’ın Anahtar Kelime Planlayıcı aracı, Ahrefs, SEMrush ve diğer analiz araçları gibi güncel veriye sahip olmasa da, bu yapay zeka aracını içerik konuları, varlıklar (entity’ler), uzun kuyruklu anahtar kelime çeşitleri hakkında fikir edinmek ve konu kümeleri oluşturmak için kullanabilirsiniz.

ChatGPT, SEO ve anahtar kelime araştırması

Meta Başlıklar ve Açıklamalar

ChatGPT’yi meta başlıklar ve açıklamalar oluşturmak için de kullanabilirsiniz. Bu temel SEO adımları basit olsa da oldukça zaman alabilir. Ancak ChatGPT’yi kullanarak bu süreçleri hızlandırabilirsiniz.

Alt Başlıklar

Detaylı içerik oluştururken alt başlıklar (H2, H3…) kullanarak bilgileri organize edebilirsiniz. Alt başlıkları oluşturmak için de ChatGPT’yi kullanabilirsiniz.

İçerik Planı

ChatGPT ile detaylı içerik planı oluşturabilir, içerikler hakkında yeni fikirler edinebilirsiniz.

İçerik Fikirleri

Bazen web sitemizde hangi konular hakkında içerik paylaşabileceğimiz konusunda epey kafa yorarız. Ancak bu zaman alıcı ve yorucu süreci ChatGPT’ye bırakabilirsiniz.

Not

ChatGPT, piyasaya sunulduğundan beri teknoloji dünyasında devrim yaratmaya devam ediyor.

ChatGPT’nin dünya çapında kullanımın artmasıyla birlikte, yapay zeka ile oluşturulan içerikleri tespit edebilen araçlar geliştirildi. Bu araçların bazıları fake olsa da, Google’ın yapay zeka ile oluşturulan içerikleri kolayca tespit edebileceğinden şüpheniz olmasın.

Elbette gelişmiş prompt’lar kullanarak bu araçların algoritmalarını kandırabilirsiniz. Google’ı bu yöntemlerle kandırmanız neredeyse imkansızdır. Zaten Google yapay zeka ile oluşturulan kaliteli içeriklere karşı değildir, fakat gene de dikkatli olmanızı öneririz.

SEO E-KİTABIMIZI ÜCRETSİZ İNDİRİN

VE WEB SİTEMİZE ABONE OLUN!

İstediğiniz zaman aboneliğinizi iptal edebilirsiniz.

Yorum yapın

Ücretsiz SEO e-kitabımızdaki bilgiler ile sitenizin ziyaretçilerini
ARTTIRMAK İSTER MİSİNİZ?
SEO Enigma e-kitabımızı ücretsiz indirin
Lütfen e-posta adresinize gönderdiğimiz onay linkine tıklayarak
e-posta adresinizi onaylayın.
Kapat