Google, arama sonuçlarında web sayfalarını sıralarken gelişmiş algoritmasında 200’den fazla sıralama faktörü kullanır. Ancak endişelenmeyin, SEO çalışmalarınızı sadece en önemli birkaç faktöre göre yürütmeniz yeterlidir.
Bu kılavuz organik arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak için kullanabileceğiniz sıralama faktörleri ile ilgili detaylı bilgileri içeriyor.
Google sık sık algoritma güncellemelerini gerçekleştirse de, bu bahsedeceğimiz faktörlerin uzun süre daha Google tarafından kullanılacağını düşünüyoruz. Eğer bu konuyla ilgili ciddi bir gelişme yaşanırsa da bu kılavuzu güncelleyeceğiz.
Google’ın kullandığı en önemli sıralama faktörlerinden bazıları aşağıdaki gibidir.
1. Güvenlik ve Erişilebilirlik
Google’ın botlarının sitenize kolayca erişerek tarayabilmesi oldukça önemli.
Google’ın, bir sayfanın ne hakkında olduğunu anlaması için URL’i ziyaret ederek içeriği analiz etmesi gerekiyor. Bu süreçte arama motoru botlarının işini kolaylaştırmak için aşağıdaki unsurları sağlamak önemlidir:
- İyi kodlanmış web sitesi: Web sitenizi oluşturmak için kullandığınız içerik yönetim sistemi’nin (ve tabii tasarımın ve kullanılan modüllerin/eklentilerin) kodlarının temiz ve hatasız olması gerekiyor. Bu, site performansını arttırır ve arama motoru botlarının işini kolaylaştırır.
- robots.txt dosyası: Bu dosya, Google’a sitenizin hangi bölümlerine erişebileceğini ve hangi bölümlerine erişemeyeceğini bildirir.
- Site haritası (Sitemap): Arama motorlarının taramasını ve index’lemesini istediğiniz sayfalarınızı listeleyen bir site haritası oluşturmak temel SEO tekniklerinden biridir.
WordPress kullanıyorsanız, All in One SEO, Rank Math SEO ve Yoast SEO gibi SEO eklentileri ile kolayca dinamik site haritası oluşturabilirsiniz.
HTTPS doğrudan sıralamalarınızı etkilemese de John Mueller, bunun “hafif bir sıralama faktörü” olduğunu ve “HTTPS’in kullanıcılar için iyi” olduğunu tweetlemişti. Eğer web sitenizde hâlâ SSL sertifikası yoksa, en kısa sürede etkinleştirmenizi öneririz. Güvenli bir bağlantı sunmak, hem ziyaretçilerinize hem de arama motorlarına profesyonel ve güvenilir bir site imajı verir.
2. Sayfa Yüklenme Hızı
Web sayfalarının yüklenme hızı, uzun zamandır en önemli sıralama faktörlerinden biri olarak kabul ediliyor. Google, kullanıcıların web deneyimini iyileştirmeyi hedefliyor. Bu nedenle sayfalarınızın hızlı yüklenmesi oldukça önemlidir.
Özellikle sayfaların mobil cihazlarda yüklenme hızı, 2018 yılından bu yana Google’ın algoritmalarında büyük bir öneme sahip. Google, Temmuz 2018’de mobil sayfa hızına odaklanan bir güncelleme gerçekleştirdi. Eğer siteniz mobil cihazlarda yavaş yükleniyorsa, sıralamalarda ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz.
Hızlı yüklenen web sitesi, sadece sıralamaları değil, kullanıcı deneyimini ve dönüşüm oranlarını da olumlu yönde etkileyebilir. Mobil cihazlarda düşük performans, kullanıcıların sitenizi terk etmesine ve rakip sitelere gitmesine sebep olabilir.
Sitenizin hızını test etmek ve iyileştirmek için PageSpeed Insights gibi araçları kullanabilirsiniz. PageSpeed Insights, hem masaüstü hem de mobil cihazlar için ayrıntılı analizler sunarak sitenizin hangi bölümlerinde iyileştirme yapmanız gerektiğini gösterir.
3. Mobil Uyumluluk
Web sitenizin mobil uyumluluğu da önemli bir sıralama faktörüdür. Günümüzde, internete erişim için bilgisayarlardan daha çok mobil cihazlar kullanılıyor. Bu nedenle Google artık mobil öncelikli index’leme (mobile-first indexing) sistemini kullanıyor. Bu da, sıralamaları belirlerken öncelikle mobil uyumlu sitelerden veri topladığı anlamına geliyor. Siteniz mobil uyumlu değilse, sıralamalarda yükselmeniz oldukça zor olabilir.
4. Domain Yaşı ve Otoritesi
Google arama sonuçlarında ilk 10’da yer alan sitelerin yaklaşık %60’ının domainleri en az 3 yaşında. Ahrefs’in iki milyon sayfa üzerinde yaptığı bir araştırma, 1 yaşından küçük olan sitelerin ilk sayfaya yükselme olasılığının oldukça düşük olduğunu gösteriyor.
SEO’da domain otoritesi önemli bir faktördür. Fakat bu konunun yanlış anlaşılmasını istemiyoruz. Gerçek domain otoritesi, Moz’un Domain Authority (DA) göstergesinden farklıdır. Moz’un DA puanı kolayca manipüle edilebilir ve bu nedenle pek de güvenilir bir gösterge değildir.
Gerçek domain otoritesi, bir web sitesinin genel gücünü ifade eder. Bu, web sitesinin içerik kalitesi, backlink profili, trafiği, sosyal medya platformlarındaki popülerliği ve içerik üreticisinin uzmanlık seviyesi gibi faktörlerin bir kombinasyonudur. Ne yazık ki, gerçek domain otoritesini kesin bir şekilde ölçen bir araç yok.
5. İçerik Optimizasyonu
Google’ın en önemli sıralama faktörlerinden biri de içeriğin kalitesidir. İçerik optimizasyonu hakkında detaylı bilgi için SEO uyumlu içerik oluşturma ile ilgili bu kılavuzu inceleyebilirsiniz.
6. Teknik SEO
Site içi SEO süreci sadece içerik optimizasyonu ile ilgili değildir. Teknik optimizasyon da site içi SEO’nun bir parçasıdır. Ancak bu süreç, özellikle teknik konular hakkında pek bilgisi olmayanlar için karmaşık görünebilir. Neyse ki, kodlama bilmeseniz bile kontrol edebileceğiniz birçok teknik SEO unsuru bulunmaktadır:
- Sayfa başlıklarında anahtar kelimeler kullanın: Google, içeriğinizin konusunu anlamak için öncelikle sayfanın başlığına bakar. Bu nedenle başlıklarınızda anahtar kelimeleri anlamlı bir şekilde kullanmayı ihmal etmeyin.
- Başlık etiketleriyle içerik hiyerarşisi oluşturun: Ana başlığınızı h1 etiketiyle belirtin, ve alt başlıklarınızda h2, h3 etiketlerini kullanarak içeriğinizi düzenli bir yapıya kavuşturun. Bu, hem arama motorları hem de ziyaretçileriniz için içeriğinizin okunabilirliğini arttırır.
- Anahtar kelimelerinizi içeren meta açıklamalar oluşturun: Meta açıklamalar, ilgili kullanıcıların dikkatini çekmek için etkili bir araçtır. Meta açıklamalarınız anlamlı bir şekilde anahtar kelimelerinizi içermelidir.
- Görsel alt etiketlerinde anahtar kelimeler kullanın: Görsellerin ana içeriğinizle ne kadar alakalı olduğunu göstermek için alt etiketlerde anahtar kelimelerinizi kullanın.
- Şema işaretleme (Schema Markup) kullanın: Şema işaretleme, Google’a içeriğinizi daha net bir şekilde anlatmanızı sağlar.
7. Kullanıcı Deneyimi
Google bir süredir yapay zekayı kullanarak web sayfalarını daha iyi sıralıyor. Bunu yaparken kullandığı sinyallerden bazıları aşağıdaki gibidir:
- Tıklanma oranı: Arama sonuçlarında siteniz yer aldığında insanların sitenize tıklama yüzdesi.
- Hemen çıkma oranı: Sitenizi ziyaret ettikten sonra hızlıca arama sonuçlarına geri dönen kullanıcılar.
- Sayfada kalma süresi: Ziyaretçilerin, sitenize geldikten sonra sayfada kaldığı süre.
Eğer kullanıcılar sitenizi ziyaret ederek hemen geri çıkıyorsa, Google bu durumu içeriğinizin kullanıcıların ihtiyaçlarına uygun olmadığının bir göstergesi olarak değerlendirebilir. Bu davranış sık sık tekrarlanırsa, sitenizin arama sonuçlarında üst sıralara yükselmesi zorlaşabilir.
Bu nedenle, içeriklerinizin arama yapan ilgili kullanıcıların amacına uygun olması çok önemlidir.
Diğer yandan, kullanıcılar sitenizde uzun süre kalıyorsa, bu durum Google’a içeriğinizin kullanıcının arama niyetiyle uyumlu olduğunu gösterir. Tabii bazı istisnalar hariç. Örneğin, kullanıcı bir e-ticaret sitesinde çok fazla vakit geçiriyorsa istediği ürünü bulamıyordur, bu durum da kullanıcı deneyimini olumsuz etkilediği için bu e-ticaret sitesinin sıralamalarda iyi performans göstermesi zor olabilir.
Sitenizin kullanıcı deneyimini iyileştirmek için temel adımlardan başlayabilirsiniz:
- İçeriklerinizi, meta başlıklarınızı ve açıklamalarınızı arama sonuçlarında daha fazla tıklama alacak şekilde optimize edin.
- Ziyaretçilerinize değer sağlayan bir deneyim sunun.
- İçeriklerinizin bilgilendirici, okunabilir ve kullanıcı dostu olmasını sağlayın.
Bu yaklaşımlar hem kullanıcı memnuniyetini arttırır hem de sıralamalarınızı olumlu yönde etkileyebilir.
8. Linkler (Backlinkler, Giden Linkler ve Site içi Linkler)
Link gücü (link juice), SEO çalışmalarında backlinkin veya site içi linkin gücünü ifade etmek için kullanılan kavramdır. Link gücü backlinkler ve site içi linkler ile artabilir, sitenizden başka sitelere link verdiğinizde de link gücünüz azalabilir. “A” sayfanızdan “B” sayfanıza site içi link verdiğinizde, “A” sayfanızın link gücü azalırken, “B” sayfanız güç kazanabilir. Bu nedenle site içi linkleme yaparken bile dikkatli olmanızı öneririz.
Sitenizden başka sitelere link verirken de sadece kullanıcıya değer sunacaksa link verin.
Backlink ile ilgili daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.
9. Sosyal Medya’da Popülerlik
Sosyal medya platformlarında içeriklerinizin paylaşılması, o içeriğin değerli olduğuna dair bir işaret olarak görülebilir. Cognitive SEO tarafından yapılan bir araştırma, sosyal paylaşımlar ile arama motoru sıralamaları arasında güçlü bir bağ olduğunu ortaya koyuyor.
Sosyal medya paylaşımları sıralamaları doğrudan etkilemez, ne de olsa sosyal medya linklerinin otoriter web sitelerinden alınan backlinklerle aynı ağırlıkta olmadığı açıktır. Ancak bu durum, Google sonuçlarında üst sıralarda yer alan sayfaların genellikle çok sayıda sosyal medya paylaşımına sahip olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bu ilişki muhtemelen birkaç dolaylı etkiden kaynaklanıyor:
- Daha fazla sosyal medya paylaşımı, sayfaya daha fazla trafik çekiyor.
- Trafiğiniz arttıkça doğal backlink kazanma şansınız da artıyor.
Bu nedenle, doğal sosyal medya paylaşımları ve sosyal medya platformlarındaki popülerliğiniz, dolaylı yoldan da olsa arama motoru sıralamalarınıza olumlu katkı sağlayabilir.
10. Gerçek İşletme Bilgileri
Yerel işletmelerin SEO çalışmaları biraz farklı olur. Örneğin, bu işletmelerin sitelerine SEO çalışmaları yapılırken, işletme hakkında gerçek bilgilerin de detaylı olarak paylaşılması gerekiyor.
Yerel sıralamalarda yükselmek isteyen işletmeler aşağıdaki konulara dikkat etmelidir:
- İşletme bilgilerinin tutarlılığı: İşletmenizin adı, adresi ve telefon numarası tüm platformlarda (web sitenizde, sosyal medya sayfalarınızda, firma rehberlerinde, Google İşletme Profili’nde vs…) tutarlı ve doğru olmalıdır.
- Müşteri yorumları: Google İşletme Profili ve Facebook gibi platformlarda ve firma rehberlerinde müşteri yorumlarınızın bulunması, güvenilirlik açısından büyük önem taşır. Olumlu yorumlar sıralamalarınızı iyileştirebilir.
- Yerel arama terimleri: Yerel müşterilerinizin arama motorlarında kullandığı anahtar kelimeleri belirleyin ve içeriklerinizi bu arama terimlerine göre optimize edin. Örneğin, “istanbul reklam tabela” gibi bölgeye özgü arama terimlerine odaklanmak sizi hedef kitlenize daha hızlı ulaştırabilir.