Siz de her SEO uzmanı, web girişimcisi, işletme sahibi veya web sitesi sahibi gibi sitenizin içeriklerini geliştirmek, sayfalarınıza uygun anahtar kelimeleri ve arama terimlerini yerleştirmek ve aynı zamanda kullanıcılarınızın ihtiyaçlarını karşılayan içerikler hazırlamak için aylarınızı, hatta yıllarınızı harcamış olabilirsiniz. Ayrıca, sitenizin kullanıcı deneyimini ve dönüşüm oranlarını iyileştirmek, hemen çıkma oranlarını düşürmek ve sitenizde geçirilen süreyi arttırmak için de zaman harcamış olabilirsiniz. Çünkü tüm bunlar dijital pazarlama ve SEO’nun temelleridir.
Google, son yıllarda web sitelerinin kullanıcı deneyimi ile ilgili verilere daha çok odaklanmaya başladı, ve 2020 yılında Core Web Vitals‘ın (Önemli Web Verileri) geliştirildiğini duyurdu, Haziran 2021’de de piyasaya sürdü.
Google’ın Önemli Web Verileri sistemi, Google’ın Sayfa Deneyiminin (sayfanızın genel kullanıcı deneyimini boyutlandırma yöntemi) bir parçasını oluşturan bir metriktir. Google, web sitesi sahiplerine, web sitelerinin hız ve kullanıcı etkileşimi (genel kullanıcı deneyimi) açısından nasıl performans gösterdiğini daha iyi anlamalarına yardımcı olacak bir dizi araç sağlar.
Bu kılavuzda web sitesi sahibi olarak sitenizin kullanıcılar için performansını iyileştirmek ve arama sonuçlarında üst sıralara yükselmesini sağlamak için doğru adımları nasıl atacağınızı anlayabilmeniz için Önemli Web Verileri’nin temellerini keşfedeceğiz.
Google Önemli Web Verileri Raporu Nasıl Yorumlanır?
Google, Önemli Web Verileri raporu hakkında detaylı bilgiler sağlar.
Bununla birlikte, bu raporda sunulan verileri nasıl yorumlayacağınızı ve web sitenizin puanını arttırmak için hangi adımları atabileceğinizi aşağıda özetledik (bu konuda yazılım ekibinize danışmanız gerekebilir).
Önemli Web Verileri raporu 3 metrikten oluşur:
- LCP – Largest Contentful Paint
- FID – İlk Giriş Gecikmesi (First Input Delay)
- CLS – Cumulative Layout Shift
Bu metriklerin her birini aşağıda olabildiğince basit kavramlarla tanımladık ve bu metrikleri iyileştirmeye başlamak için atabileceğiniz bazı adımlardan da bahsettik.
Largest Contentful Paint (LCP)
Largest Contentful Paint veya kısaca LCP terimi, kullanıcının tarayıcısında URL’i yazıp istek göndermesinden itibaren en büyük içerik öğesinin kullanıcının ekranında görünür hale getirilmesi için geçen süreyi tanımlar. Bu en büyük öğe genellikle bir resim, bazen video veya nadiren de olsa büyük bir metin parçası olabilir, ve mobil veya masaüstünde farklılık gösterebilir.
Başka bir deyişle, LCP, sayfanın kullanıcı için yüklenmesinin ne kadar sürdüğü anlamına gelir – bu genellikle web sitenizde ekranın üst kısmında görünen içeriktir.
Google, LCP’nin 2.5 saniyenin altında yüklenmesini ister. Yükleme 4 saniyeden fazla sürerse, Google bunu olumsuz olarak algılar, ve “iyileştirme gerektiriyor” uyarısını verir.
LCP Puanını İyileştirme
Google, LCP’nizi hem mobil hem de masaüstü için ölçer, bu nedenle farklı puanlar alabilirsiniz. Genellikle çözülmesi gereken bir dizi sorun vardır. En yaygın sorunlar ve çözmek için yapabilecekleriniz aşağıdaki gibidir:
- Google’ın PageSpeed aracı, sayfalarınızdaki öğelerden herhangi birinin sayfanızın açılmasını yavaşlattığını size gösterir.
- 2 ila 5 MB arasında dosya boyutuna sahip büyük görseller sorunlara neden olabilir, ancak biraz optimizasyon ile dosya boyutunu çok daha küçük bir boyuta düşürebilirsiniz, bu da LCP puanınızı önemli ölçüde arttırır.
CSS Dosyalarınızı Küçülterek LCP Skorunuzu İyileştirebilirsiniz
Birçok web sitesinin CSS dosyası, beyaz boşluklar, girintiler veya satır sonları gibi karakterler içerir. Bunlar tarayıcı için önemsizdir ve CSS dosyasında gereksiz yere yer kaplar. Bu karakterleri ortadan kaldırarak CSS engelleme miktarını azaltabilirseniz, sayfa yükleme süreniz kısalabilir ve bu da LCP puanınızda anında bir iyileşme sağlayabilir.
Lazy Loading ile Sitenizi Hızlandırabilirsiniz
Lazy Loading (tembel/geç yükleme), ekranın alt kısmında kalan içeriğin oluşturulmasını erteleyen bir tekniktir. Bu tür bir optimizasyon, esas olarak, kullanıcıların görüntü alanına (yani ekranlarına) getirilene kadar yüklenmeyen ekran dışı görüntülere veya videolara uygulanır.
WordPress tabanlı web sitelerinde eklentiler aracılığıyla uygulanabilen lazy loading, kullanıcı web sayfanızı aşağı kaydırdığında görüntüleri indirerek sayfa hızınızı önemli ölçüde arttırmanın basit bir yaklaşımıdır.
İlk Giriş Gecikmesi (First Input Delay veya kısaca FID)
FID, kullanıcının genellikle aşağıda listelenen etkileşimler yoluyla sayfanızla fiilen etkileşim kurması için geçen süreyi ölçer:
- Sitenin navigasyonundaki bir bağlantıya tıklama
- Navigasyonun açılması için menü simgesine tıklama
- E-posta adresini form alanına girme
- vs…
Google, kullanıcıların sayfanızdaki bir şeyi tıkladığında geçen süreyi (gecikme) ve kullanıcının tarayıcısının eyleme yanıt vermeye başladığı süreyi teknik olarak ölçtüğü için FID’yi önemser.
FID Puanını İyileştirme
FID puanınızı yükseltmek istediğinizde Google aşağıdakileri önerir:
- Üçüncü taraf kodunun etkisini azaltma
- JavaScript yürütme süresini azaltma
- Ana iş parçacığı çalışmasını en aza indirme
- İstek sayılarını düşük tutma ve aktarım boyutlarını küçük tutma
Bu tür iyileştirmeler yapmanın en iyi yolu, PageSpeed Insights aracını kullanarak web sitenizin kaydedilen Toplam Engelleme Süresini (Total Blocking Time) ölçmek ve belirtilen sorunları düzeltmektir. Bu, FID puanınızı iyileştirmek için uygulayabileceğiniz oldukça etkili tekniktir.
Cumulative Layout Shift (CLS)
Cumulative Layout Shift veya kısaca CLS, karmaşık bir kavram gibi görünebilir, ancak oldukça basittir. CLS, web sayfanızın kullanıcının tarayıcısına yüklenirken görsel olarak ne kadar kararlı olduğunun bir ölçümüdür.
CLS, kullanıcı girişinin ardından 500 ms içinde gerçekleşmeyen düzen kaymaları boyunca kayma puanlarını toplayarak içeriğin istikrarsızlığını ölçer. Görünüm alanında ne kadar görünür içeriğin kaydırıldığını ve etkilenen öğelerin kaydırıldığı mesafeyi ölçer.
CLS Puanını İyileştirme
Google’ın gözünde iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için 0.1’den daha düşük bir CLS puanı hedeflemeniz gerekmektedir.
CLS puanı, tamamen statik web sayfaları için “0” (sıfır) kadar düşük olabilir, sayfada daha fazla düzen kayması meydana geldikçe de kademeli olarak yükselebilir.
Sayfanız statikse, büyük olasılıkla mükemmel bir puan alırsınız, ancak sayfanız yüklenirken içerikte kaymalar olursa, bu puan daha yüksek olur (yani daha kötü).
CLS puanınız ne kadar düşükse, sayfanızın düzeni o kadar kararlı olur. Google tarafından kullanılan resmi CLS puanları aşağıda belirtilmiştir:
- İyi – CLS 0.1 milisaniyenin altında ise
- İyileştirme gerektiriyor – 0.1 ile 0.25 milisaniye arasında
- Yetersiz – 0.25 milisaniyenin üzerinde
Google, CLS puanınızı 0.1 milisaniyenin altında tutmanızı önerir.
CLS skorunuzu iyileştirmek o kadar da zor değildir. En iyi yöntem, sayfanızdaki herhangi bir resim veya video öğesi için boyut özelliklerini eklemektir. Öğe için gerekli alanı CSS en boy oranı kutularıyla da ayırabilirsiniz, ancak boyut özelliğini belirtmek daha kolaydır. Bu yöntemlerden herhangi biri, tarayıcının resim veya video öğesi yüklenirken doğru miktarda alan tahsis edilmesini sağlamasına izin verir.
Özet
Sitenizde özellikle çok fazla özellikleri olan karmaşık WordPress teması kullanıyorsanız, iyi bir Önemli Web Verileri puanı almakta zorlanabilirsiniz. Bu nedenle daha zarif ve/veya sade bir tasarım kullanabilirsiniz.
Google’ın Önemli Web Verileri’nin temel kavramlarını daha iyi anlayarak, daha etkili SEO çalışması yapabilirsiniz.